Испанският Конституционен съд отмени заседанието на каталунския парламент, планирано за понеделник, 9 октомври, предадоха световните агенции.

Очакваше се на тази сесия да бъде едностранно обявена независимостта на Каталуния, съобщава Ройтерс.

Барселона се събуди с новината, че полицаите, командировани заради вота, напускат града. Изпратиха ги с бурни ръкопляскания и освирквания.

Министърът на икономиката на Испания предупреди, че едно отделяне може да е фатално за североизточната част на Каталуния.

„Очевидно това генерира несигурност и парализира всички инвестиционни проекти в Каталуния. Никой международен инвеститор няма да дойде скоро", заяви Луис де Гиндос.

„Пучдемон показа, че е лидер, който не само нарушава закона, но е и напълно откъснат от действителността”, заяви вицепремиерът на страната Сорая Саенс де Сантамария.

От своя страна, каталунският лидер Карлес Пучдемон апелира за мир и спокойствие, но беше категоричен, че няма да се откаже от плановете си.

По информация на в."Паис" решението е взето след подаване на иск от социалистическата партия на Каталуния, която се противопоставя на отделянето от Испания.

В иска на каталунските социалисти се казва, че евентуално едностранно обявяване на независимостта на региона от управляващите ще наруши грубо на испанската Конституция и ще "унищожи правата на депутатите", които се обявяват против подобна стъпка, предаде ТАСС. След като испанския Конституционен съд прие да разгледа иска на каталунските социалисти, решението за провеждане на заседанието в понеделник автоматично се обезсилва.

На 1 октомври в Каталуния беше произведен референдум за независимост от Испания. Гласуваха 2,26 милиона от 5,31 милиона имащи право на глас каталунци. Около 90 на сто от гласувалите се обявиха в подкрепа на независимостта. Мадрид обаче смята всенародното допитване за нелегитимно и отказва да признае резултатите му, припомня ТАСС.