Испански турист е убит от слонове, след като слиза от колата си, за да ги снима в национален парк близо до Йоханесбург, информира АФП.

Според служители на националния парк „Пиланесберг“ мъжът, който е бил на 43 години, е нападнат в неделя сутринта.

„Пиланесберг“ е много популярен сред туристите, тъй като 50 000 хектара дива природа се намират само на 200 км от Йоханесбург.

Мъжът, неговата годеницата и още две жени пътуват с автомобил през резервата, когато забелязват три слона и техните малки.

„По първоначални данни мъжът спира автомобила, излиза от него и се приближава до слоновете, за да ги снима. Предполага се, че животните са го нападнали и убили“, каза Сабата Мокгвабоне, говорител на полицията.

 

„За слоновете е нормално да защитават малките си. Много туристи не са наясно с рисковете и не осъзнават колко опасни могат да бъдат тези животни“, каза Питер Нел, ръководител в службата за паркове и туризъм на Северозападната провинция.

Другите пътници в колата са невредими.

Нападенията на слонове не са рядкост в региона. През 2021 г. предполагаем бракониер е убит от слонове в известния национален парк „Крюгер“в Република Южна Африка. Миналата година в Зимбабве 50 души са убити, а 85 са ранени от диви животни, предимно слонове.

„Пиланесберг“ и други паркове в РЮА молят посетителите на резерватите да държат прозорците си затворени и да не слизат от автомобилите си.