Испанският съд издаде европейска заповед за арест на сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима от неговите министри, които избягаха в Белгия, предаде Ройтерс.

Съдията отхвърли и искането на бившия каталунски лидер да свидетелства по видеоконферентна връзка от Белгия.

Европейската заповед за арест е изпратена до белгийската федерална прокуратура, тъй като според испанските власти петимата „изглежда са в тази страна”. В същото време обаче заповедта е пратена и в испанската национална полиция, Цивилната гвардия и Интерпол.

Белгийската федерална прокуратура потвърди, че е получила документа.

„Ще го проучим, а след това той ще бъде даден на съдия-следовател”, обясни говорител на прокуратурата.

Страната, от която е поискано да предаде издирвано лице, трябва да го предаде на страната, подала европейската заповед за арест, в срок до 60 дни.

Според белгийския адвокат по наказателно право Максим Шоме съществуват начини да се оспори заповедта пред белгийското правосъдие, но такива обжалвания се удовлетворяват „изключително рядко”.

„Идеята при европейската заповед за арест е, че се има доверие в спазването на основните права от страната, която я е издала. Испания не е страна, която практикува изтезания”, обясни той.

Пучдемон и 13 бивши министри от каталунското правителство, свалено на 27 октомври след обявяването на Каталуния за независима република, трябваше да се явят на разпит за противодържавна дейност и подбуждане на бунт.

За деветима от тях прокуратурата поиска да бъдат поставени под стража.

В същото време испански съд освободи под гаранция от 50 хил. евро един от арестуваните министри, обвинени в подстрекаване към бунт и държавна измяна.

Други осем остават в ареста в очакване на съдебен процес. В тяхна подкрепа пред кметството на Барселона се събраха хиляди протестиращи. Стотици каталунци протестираха и в Брюксел.

По-рано Пучдемон каза още, че е готов да съдейства на белгийските съдебни власти, докато, според него, испанските са се политизирали, предаде Ройтерс.

„Няма да бягам от правосъдието. Ще отида при съдебните власти, но при истинските съдебни власти”, каза Пучдемон пред белгийската телевизия.

Той заяви също така, че е готов да се кандидатира на предсрочните регионални избори в Каталуния на 21 декември. По думите му предизборна кампания може да се води отвсякъде.

„Смятаме себе си за законно правителство. Трябва да има приемственост, за да се каже на света какво се случва в Испания. Не с правителство в затвора ще има безпристрастни, независими и нормални избори”, посочи още той.

Използвани са материали на Ройтерс, БТА, bTV