Испанската прокуратура поиска от испанския Национален съд да постави под стража осем министри от отстраненото от длъжност каталунско правителство, предаде Асошиейтед прес.

Мярката беше поискана, след като общо девет от министрите в регионалния кабинет бяха изслушани в Националния съд във връзка с възможно предявяване на обвинения в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства.

Съдът заяви, че прокуратурата е предложила поставянето на осемте под стража да отпадне, ако платят парична гаранция.

Сега съдът ще разгледа искането и предстои да се произнесе.

Испанската прокуратура е поискала да не бъде поставян под стража Санти Виля, който се оттегли от каталунския кабинет, преди миналия петък да бъде провъзгласена независимостта, и оттогава лансира идеята за решаване на въпроса чрез преговори с централната власт. За него е поискана парична гаранция в размер на 50 000 евро, предаде Ройтерс.

По-рано днес испанският върховен съд отложи за следващата седмица изслушването на шестима каталунски депутати, разследвани за бунт след обявяването на независимостта, предаде Асошиейтед прес.

В съда за изслушване пристигна отстраненият от длъжност председател на каталунския парламент Карме Форкадел, срещу която също се води разследване за бунт.

След обявената независимост бяха призовани да се явят в съдилища общо 20 бивши депутати от регионалния парламент.