Испанската полиция нахлу в избирателната секция в Жирона, в която каталунският премиер Карлес Пучдемон щеше да гласува на референдума за независимост на Каталуния, съобщи Ройтерс.

Това се случи минути преди пристигането на Пучдемон.

Мадрид обяви допитването за незаконно и се опитва по всякакъв начин да го спре, като вчера запечата повечето от обявените секции за гласуване, а днес блокира голяма част от останалите.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорците на спортния център, използван за избирателна секция, и да отвори насила вратите.

Кадри от мястото показват полицаи с каски и щитове да претърсват центъра, очевидно търсейки урни, докато желаещи да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати във въздуха юмруци.

Впоследствие властите иззеха бюлетини от секцията.

Снимка: Reuters

Пред сградата обаче избухнаха сблъсъци между протестиращи и органите на реда.

Снимка: Reuters

Най-малко една жена пострада.

Снимка: Reuters

Въпреки всичко Пучдемон успя да гласува на друго място, съобщи Ройтерс.

Впоследствие полицията блокира повечето секции за гласуване и спря достъпа до интернет в тях.

В отговор регионалното правителство обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана.

Представителят на Мадрид в Каталуния Енрик Мило коментира, че испанското правителство насила е било принудено да изпрати националната полиция, за да спре референдума, който се е превърнал във фарс. „Целта на полицаите, които влязоха в избирателните секции, беше да изземат материалите за гласуване, а не хората, които искаха да гласуват“.

Коментирайки разрешението на каталунските власти да се гласува в която и да е секция, Мило каза: „Това е срам, фарс. За пръв път в историята правилата на играта се променят 45 минути преди началото на вота“.

Мадрид изпрати около 10 хил. полицаи в Каталуния за гласуването.