В Испания, която се бори с безпрецедентна безработица – най-високата в ЕС, влизат в сила нови правила за трудовия пазар. Парламентът гласува противоречива реформа, която прави така, че компаниите ще стане по-евтино да уволняват служители.

197 депутата подкрепиха мярката, а срещу прилагането й се обявиха 142-ма. Аргументите за прокарването на такава реформа са, че тя би била „от полза” за намаляване на безработицата. Заради огромните обезщетения, които плащат фирмите на своите уволнени служители по сега действащото законодателство, много от тях умишлено наемали по-малко хора, обясни премиерът Мариано Рахой.

Гласуваните промени на трудовите закони предвиждат намаляване на периода, през който се получава обезщетение при уволнение, до 33 дни на година трудов стаж и 20 дни, когато уволнението се дължи на финансови проблеми. Досега се изплащаше обезщетение от 45 дни на година трудов стаж.

Правителството очаква реформата да насърчи наемането на млади хора, както и да намали броя на временните трудови договори, които са около една четвърт от всички трудови договори в страната.

Синдикатите обаче са твърдо против мерките. По тяхно мнение ефектът от тях ще е обратен, а именно по-висока незаетост и потъпкване на социалните права на трудещите се. Заради тези съображения на11 март ще се състоят протести в големите градове срещу реформата, а профсъюзите се готвят и за общонационална стачка.

По последни данни безработицата в Испания в 23 процента, а сред младежите под 25 години - близо 50 на сто.