Испанската национална полиция заедно с митнически служители заловиха почти тон кокаин на южното пристанище Алхесирас, съобщават органите на реда.

Наркотиците са били скрити в контейнери и доставени от Южна Америка и са били предназначени за "Балканския картел".

"Този картел в момента е най-активният на европейско ниво“, се посочва в съобщението. 

От полицията посочват, че латиноамерикански банди изпращат кокаин, скрит сред легални стоки в контейнери, пристигащи с кораби в испанските пристанища. 

Акцията започна след сигнал за пристигането на контейнер със "значително количество кокаин" в провинция Андалусия. Пристанище Алхесирас е едно от най-големите в Испания.

Агентите, които отдавна разследват дейността на "Балканския картел" са имали информация, че тази група, съставена от граждани от бивша Югославия, е търсила начин да преработи този кокаин.

В същото време те получават предупреждение от Колумбия, че еквадорски кораб, който спира в Колумбия, планира да транспортира кокаин до пристанище в Испания. 

Агентите са идентифицирали номера на кораба, и когато той доплавал в Алхесирас, следователите отворили контейнерите и открили 415 килограма от наркотика.

Въз основа на нова информация те научили, че в Алхесирас пристига друг контейнер с наркотици, така че в него открили още 500 килограма кокаин, добавят от полицията. 

„Разследването продължава, за да бъдат идентифицирани всички членове на мрежата и да бъдат арестувани", каза испанската полиция.