Испания временно забрани корабоплаването в района на изригналия вулкан на остров Ла Палма на Канарите. Според властите на архипелага лавата може да достигне крайбрежието на острова още тази вечер.

Лавата е забавила скоростта си и не достигна вчера вечерта водите на Атлантическия океан, както бе прогнозирано. Огненочервеният поток тече бавно със скорост от 300 метра в час.

Първоначално се смяташе, че той напредва със 700 метра в час и имаше опасения, че още вчера ще започне да се влива в океана, след което ще последват експлозии, допълва Франс прес.

Снимка: EPA

По пътя си лавата погълна около 100 къщи в три населени места. Близо 6000 души бяха евакуирани, но няма човешки жертви.

Вулканът Кумбре Виеха изхвърли колони пепел и дим на стотици метри височина и между 6000 и 9000 тона серен диоксид на ден. Досега е изхвърлил 20 000 тона серен диоксид. Засега въздушното пространство над острова не е затворено.

Вчера вечерта се отвори нова пукнатина, през която започна изтичане на лава. Това доведе до нова евакуация на хора.

В социалните мрежи се завъртяха впечатляващи кадри от потоците от лава, достигащи десетина метра височина, подпалващи дървета и заливащи пътища. На някои кадри се вижда как лавата нахлува през отворени прозорци на къщите.