В събота испанското правителство ще задейства чл. 155 от Конституцията, който позволява отнемането на автономния статут на Каталуния, съобщи пресофиса на министър-председателя Мариано Рахой.

Това ще стане на специално заседание на кабинета, свикано след като каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви, че регионалният парламент може да гласува официална декларация за независимост, ако Мадрид не се съгласи на преговори.

„Ако правителството продължава да пречи на диалога и продължава с репресиите, каталунският парламент би могъл да премине, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост“, написа Пучдемон на Рахой днес.

„Поради липсата на ясен и точен отговор от Каталуня Мадрид ще задейства процедурите по въвеждане в действие на член 155 от Конституцията на страната, за да възстанови законността в Каталуня. Ще направи всичко възможно да защити интересите на испанците и всички жители на областта. Правителството очаква подкрепата на всички политически сили, за да отговори на сепаратистките опити“, каза говорителят на правителството Иниго Мендес де Виго.

Процедурата ще отнеме три до пет дни.

Писмото на Пучдемон беше оповестено минути преди 10:00 ч. местно време, когато изтичаше крайният срок, даден от испанското правителство на Каталуния да се откаже от символичната декларация за отделяне на провинцията, обявена миналата седмица.

Карлес Пучдемон
Снимка: Reuters

На 10 октомври Пучдемон направи символична декларация за независимост, а секунди след това призова за преговори с Мадрид за бъдещето на региона. В отговор Рахой му даде срок до 16 октомври сутринта да изясни позицията си и до днес да промени мнението си, ако настоява за независимост, като заплаши, че Мадрид ще суспендира автономията на Каталуния, ако каталунският лидер избере независимостта. В понеделник обаче Пучдемон не даде ясен отговор. В писмо до Рахой той заяви, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца. Мадрид обяви, че регионалният лидер не е дал задоволителен отговор и му даде нов срок – до днес в 10:00 ч. да спази законите.

Снощи Ройтерс съобщи, че в реч пред съпартийците си Пучдемон е заявил, че ще обяви официално независимост на областта, ако Мадрид започне процедура по замразяване на автономния ѝ статут.

Днешните събития увеличиха несигурността в продължаващата вече месец политическа криза, която породи страхове от обществени безредици, накара четвъртата икономика в еврозоната да понижи прогнозите си за растеж и повлия негативно върху еврото.

През четирите десетилетия, откакто е демократична държава, Испания никога не е прибягвала до член 155.

Ако Рахой го задейства, той няма да бъде приложен напълно в действие най-малко до началото на следващата седмица. Управляващата Народна партия има мнозинство в горната камара на испанския парламент, което е достатъчно за одобряване на мярката, но Рахой води преговори и с опозиционни лидери, за да си гарантира още по-голяма подкрепа. Освен това Кабинетът трябва да определи точно какви мерки иска да приложи в Каталуния и да ги внесе за гласуване в Сената. А това би дало време на сепаратистите да обявят едностранно независимост.

Не е ясно обаче как и кога Каталуния ще обяви независимост и дали декларацията ще бъде подкрепена от регионалното събрание, въпреки че много от искащите независимост депутати в него казаха, че искат да организират такова гласуване.