Хиляди в Испания отпразнуваха първия ден без вечерен час в COVID пандемията. Страната отмени извънредното положение, въведено през октомври миналата година.

Без маски и без дистанция жителите на Барселона танцуваха на купон на открито. Отпада не само вечерният час, но и забраната испанците да пътуват до други региони в страната.

Великобритания също разхлабва мерките. След седмица хората там отново ще могат да се срещат на закрито. Баровете, кафенетата и ресторантите ще посрещат посетители при спазването на определени правила.

Кипър премахва изискването за изпращане на SMS при излизане от дома и въвежда т.нар. "коронапаспорти".  С тях ваксинираните и преболедувалите ще имат достъп до ресторанти, хотели, кина и театри.

Създаване на "санитарен паспорт" за масови събития, като фестивали, обсъждат и депутатите във Франция. Идеята е той да доказва ваксинация, прекаран вирус или отрицателен тест.

За първи път от четири дни дневните случаи в Индия паднаха под 400 хиляди. Ситуацията там обаче остава тежка. Растат призивите за въвеждане на втора национална карантина. Идеята беше подкрепена и от водещия американски вирусолог - д-р Антъни Фаучи.