От днес Испания изисква отрицателен PCR-тест за влизане в страната. Мярката важи за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България.

Изискването е тестът да бъде направен 72 часа преди влизането в Испания. Мярката важи при пристигане на летище или пристанище, но няма да засегне пътниците, които преминават сухопътни граници на страната. 

В същото време от днес ресторантите, баровете, кината и фитнес залите в автономната област Каталуния са отново отворени след едномесечна карантина. Вечерният час от 22 ч. до 6 ч. сутринта остава. 

"Това е много бавен процес. Защото не зависи само кои местни влизат в магазините, а и от възстановяването на туризма в нашата страна", смята Сусана Рубио – управител  на кафене.

Шведският премиер Стефан Льовен изрази недоволство от спазването на противоепидемичните мерки. Той призова сънародниците си да отложат всички несъществени ангажименти и събития. 

"Всичко, което искате да направите, но не е необходимо - отменете го, пренасрочете го или го отложете. Така ще бъде, докато преодолеем пандемията, а дотогава това е новата норма за цялото общество, за цяла Швеция", заяви Стефан Льовен. 

А в Хърватия  започна първото масово изследване на населението за COVID-19 с бързи тестове. Участниците трябва да си резервират тест по интернет, като посочат дата и място на извършване на теста.