Групировката „Ислямска държава" разпространи в социалните медии видеозапис как използва дрон, за да покаже къде точно осъществява самоубийствени бомбени атентати.

Терористите твърдят, че взривовете, които се виждат, са били в сирийския град Кобане, населяван от кюрди. За първи път „Ислямска държава" използва дрон за целите на пропагандата, която води в интернет.

Предполага се, че бомбените им атентати в Кобани са срещу кюрдските сили Пешмерга, които се борят с крайните ислямисти. Записът е от въздуха с вмъкнати видеа на самите взривове. Агенция „Ройтерс” обаче не потвърждава автентичността на тези записи.

„Ислямска държава” загуби част от завладените територии в Северен Ирак и Сирия, но продължава да атакува на много фронтове. Кюрдите пък са единствените, които им дават наземен отпор, но разполагат с малко и стари оръжия. За сметка на това ислямистите, за които се знае, че ползват джипове „Хамър” и изоставено оръжие след отдеглянето на американската армия от Ирак.

От американското военно командване съобщиха, че през последните дни са нанесли 20 въздушни удари по цели на „Ислямска държава". В потвърждение американските военни също разпространиха запис на четири въздушни удара в Сирия срещу терористите.

Въздушните удари за осъществени на 29 ноември и са част от стратегията за отпор и унищожаване на групировката „Ислямска държава". Коалиция от държави участват в прилагането на стратегията срещу заплахата, която представляват радикалните ислямисти не само за района на Ирак и Сирия, но и за по-широка международна общност. Освен САЩ и редица европейски държави, в нея участват и Бахрейн, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. На практика въздушните удари по обекти на групировката ограничават възможността й да разширява могъществото си и да осъществява операции.