"Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Париж, съобщи нейната информационна агенция Амак, цитирана от Ройтерс.

"Извършителят на нападението на "Шанз-Елизе" в центъра на Париж е Абу Юсеф Белгиеца, един от бойците на ИД", заяви групировката в комюнике, разпространено от Амак.

Малко преди джихадистката организация да поеме отговорност за акта френският президента Франсоа Оланд заяви, че е убеден, че атаката трябва да се разследва като терористичен акт.

Снимка: Reuters

Оланд каза, че за 8 ч. тази сутрин е свикал спешна среща на съвета по отбрана и национална сигурност. "Ще бъдем абсолютно бдителни, особено по отношение на изборите", каза той в изявление по телевизията, цитиран от ДПА и Ройтерс.

Снимка: Reuters

Предполагаемият извършител на нападението бил обект на антитерористично разследване, тъй като изразил намерение да убие полицаи, казаха цитирани от АФП източници, близки до разследването.

Полицията е претърсила жилището на мъжа в парижкото предградие Сен е Марн. Става въпрос за човека, на чието име е регистриран автомобилът, използван при нападението.

Нападателят беше убит от полицията по време на стрелбата.

Снимка: Reuters

По информация на кореспондента на bTV Десислава Минчева, нападателят е имал досие "S", което за Франция е сигурен знак за радикализация.

Полицията съобщи за втори участник и издаде заповед за неговия арест. Той пристигнал с влак от Белгия.

Снимка: Reuters