Младата американска заложничка Кайла Мюлър, за която "Ислямска държава" твърди, че е загинала при йордански въздушен удар, е била осъдена на смърт от екстремистката групировка миналата година, заяви активист мюсюлманин от САЩ, цитиран от Ройтерс.

"Ислямска държава" взела в плен Мюлър през 2013 г. в Северна Сирия и първоначално я осъдила на "доживотен затвор" в отговор на пращането в затвор в щата Тексас на пакистанка, чийто случай е добре известен сред радикалните ислямисти, каза активистът Маури Саалахан.

Той оглавява кампания в САЩ за освобождаването на въпросната пакистанка.

Екстремистката групировка заяви в петък, че Мюлър, 26-годишна хуманитарна работничка от Прескот, щата Аризона, е била убита при бомбардировка на йордански изтребители срещу сграда, където тя била държана. Йордания изрази съмнение за твърдението, а американските власти казаха, че не могат да го потвърдят.

Семейството на Мюлър отдавна моли американските власти, хуманитарни организации и медии, да не използват името ѝ от опасения, че "Ислямска държава" може да я нарани, отбелязва Ройтерс и добавя, че семейството ѝ не е давало детайли за каквато и да е било комуникация, която да е водило с екстремистката групировка.

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди достоверността на информацията на Саалахан. По думите на активиста миналото лято, докато "Ислямска държава" разширявала контрола си в Ирак и Сирия, групировката заплашила да убие Мюлър.

Саалахан за пръв път споменал за "присъдата" на Мюлър в открито писмо до групировката, което разпространил миналата година. На 12 юли екстремисти казали на семейството на Мюлър, че тя ще бъде екзекутирана след 30 дни, ако пакистанската невроложка Аафия Сидики не бъде пусната или семейството на американката не плати откуп в размер на 5 милиона евро, посочва той.

По думите на Саалахан информацията за заплахите дошла от представител на семейството на Мюлър. Както става ясно, "Ислямска държава" не изпълнила смъртната присъда, след като той и пастор от Аризона написали открито писмо до групировката. Семейството на Сидики изразило несъгласие с опита на "Ислямска държава" да свърже двата случая и заявило, че не иска Мюлър да страда.

"Смятам, че изпратените послания след отправянето на заплахата, както от семейството на Аафия, така и от нас, са стигнали до ИДИЛ", посочи Саалахан, както и че семейството на Мюлър е имало някакъв канал за комуникация с екстремистката групировка, но той не навлезе в подробности.

Сидики излежава 86-годишна присъда в затворнически медицински център в Тексас. Тя бе съдена през 2010 г. за опит да убие група агенти на ФБР, американски войници и преводачи, преди да я разпитат в Афганистан за предполагаеми връзки с Ал Каида, отбелязва Ройтерс.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!