„Ислямска държава” обяви нов ултиматум за живота на пилота на йорданските военновъздушни сили Муас ал Касасбех, чийто изтребител бе свален в небето над Сирия в края на декември 2014 г. Групировката даде на йорданските власти време до залез на 29 януари, за да предадат Саджида ар Ришауи - иракчанка, очакваща екзекуция в затвор в Йордания заради опит за самоубийствен атентат.

В нов аудиозапис, разпространен от терористичната групировка, глас, за който се твърди, че е на японския заложник Кенджи Гото, обявява:

Аз съм Кенджи Гото Джого. Това е гласово съобщение, което ми бе казано да ви предам. Ако Саджида ар Ришауи не е готова за размяна срещу моя живот на турската граница до залез в четвъртък, 29 януари, йорданският пилот Муас ал Касасбех ще бъде убит незабавно”.

Аудиото се разпространява без нова снимка на Гото, каквато бе досегашната практика на ИД в отправянето на съобщения с негово участие. Гласът обаче е същият като на предишното, в което бяха обявени условията за размяната на затворници.

Вчера йорданското правителство обяви, че е готово да предаде Саджида ар Ришауи. Очаква се размяната да се случи в Акчакале - на границата между Турция и Сирия.