Гриндавик – малко рибарско градче в южната част на Исландия, което в момента е празно. Причината е повишената сеизмична активност от предишните дни, която сочи за наближаването на вулканично изригване. На място отиде Венета Хитрова, която разказва специално за btvnovinite.bg какво се случва в Исландия и ще има ли вулканично изригване.

През изминалите седмици достъпът до града беше силно ограничен, а жителите му евакуирани. В момента Гриндавик е призрачен град – местните и медиите се допускат само в светлите часове на деня.

Макар нивото на заплаха от изригване да е намаляло, ситуацията може да се промени много бързо.

Целият град се е свлякъл с около един метър надолу заради сеизмичната активност и движението на магмата под повърхността – само на около 500 метра под краката ти.

През последните дни се появи и интересен план на местните власти – ако все пак има вулканично изригване, върху лавата да бъде изпомпвана вода. По този начин тя ще се охлади и може да бъде контролиран нейният поток.

Снимка: Венета Хитрова

Методът е използван през 1973 г. когато в центъра на исландския град Хеймайе се появява 150-метрова пукнатина. Тогава властите успяват с помощта на студена вода да ограничат и забавят разпространението на лавата.

Снимка: Венета Хитрова

Гриндавик се намира близо до геотермалната електроцентрала Свартсенги, която е основен източник на електричество за 30 000 души. Наблизо е и известната Синя лагуна, която е популярна туристическа дестинация в Исландия.