Исландия е първата държава в света, която задължава компаниите да предоставят доказателства, че всичките им служители са еднакво платени, независимо от пол, етнос, сексуалност и националност, пише британският „Индипендънт”.

Новият закон е приет вчера на Международния ден на жената и задължава всяка компания с 25 или повече служители да сертифицира еднаквото заплащане на своите служители.

Въпреки че подобни закони има в Швейцария и в американския щат Минесота, Исландия е първата държава, която го изисква задължително от всяка компания.

„Равните права са човешки права. Трябва да сме сигурни, че мъжете и жените имат еднакви възможности на работното място и е наш дълг да направим всичко възможно, за да постигнем това”, заяви социалният министър на Исландия Торстен Виглундсон.

Страната отдавна прави промени в бизнеса си, с които да гарантира равнопоставеност между половете. Друг закон задължава всяка компания да има минимум 40% жени в бордовете на компании с повече от 50 служители.

Световният икономически форум поставя Исландия на първо място по равноправие между половете, въпреки че исландските жени получават между 14 и 18% по-малко от мъжете.