Спорът за зърното предизвика искри между Варшава и Киев. Полският премиер обяви, че страната му не доставя повече оръжия на Украйна.

Матеуш Моравецки заяви, че Полша не прави доставки в момента, тъй като се е концентрирала върху попълването на собственото си въоръжение с модерни алтернативи.

Говорител на правителството уточни, че това не касае договорените досега пратки, включително на артилерийски оръдия. Опозицията веднага обвини кабинета в популизъм заради предстоящите избори.

Часове по-рано Варшава извика украинския посланик в знак на протест срещу изказване на Зеленски. Пред ООН той заяви, че някои страни се преструват, че са солидарни с Украйна, докато непряко подкрепят Русия.

„Украйна действително е в много трудна ситуация заради руската инвазия, така че опитва всеки трик. Можем ли да я обвиняваме за това - разбира се. Трябва ли да вземем мерки, за да се защитим - разбира се. Ако удавникът ни удави, няма да бъде спасен“, каза президентът на Полша Анджей Дуда.

В понеделник Киев заведе дела в Световната търговска организация срещу Полша, Словакия и Унгария заради едностранните им забрани за внос на украински стоки.

След острите реплики днес последва успокояване. След разговор с украинския си колега полският министър на земеделието заяви, че двете страни ще търсят решение от взаимен интерес.

Словашкият министър също съобщи за пробив – Киев замразява делото срещу Братислава, а двете страни ще договарят лицензионна система, която да замени наложената забрана за внос.

Междувременно имаше нови масирани руски атаки с жертви и ранени срещу Украйна часове преди Джо Байдън да приеме Володимир Зеленски в Белия дом.