Рената Келнерова, която държи по-голямата част от правата на глас в компанията на покойния ѝ съпруг Петр Келнер PPF Group, обяви, че назначава Иржи Шмейц за главен изпълнителен директор на групата, показва съобщение в уебсайта на организацията.

Шмейц ще поеме поста, който в момента се заема от Ладислав Бартоничек. Последният ще стане член на новосформирания Консултативен съвет на семейството. Сред другите му членове ще са Иржи Шмейц и Даниел Кржетински, който е основател на Energetický a průmyslový holding (EPH).

Шмейц получава опции за акции, еквивалентни на до 10% от книжата на PPF Group. Опциите ще могат да бъдат предоставени след три години и са предмет на изпълнение на предварително договорени цели за увеличаване на дългосрочната стойност на групата, уточнява компанията.

„Иржи и нашето семейство сме обединени от приятелство, продължаващо много години. От 2005 г. до 2012 г. той изигра ключова роля в PPF, като често обсъждаше в големи подробности бизнес дейностите на групата с Петр. Той разбираше начина на мислене на Петр, ето защо съм много щастлива, че Иржи прие моята покана да стане главен изпълнителен директор на PPF. Пожелавам му много успех в надграждане на наследството на Петр и допълнително развитие на PPF”, посочва Келнерова.

Тя е администратор на наследството на покойния си съпруг, включително PPF Group. Петр Келнер загина миналата година при инцидент с хеликоптер.

Келнерова изразява благодарността си към Бартоничек, който управлява PPF Group по време на трудния период след смъртта на съпруга ѝ. Самият Бартоничек коментира, че последната година, в която е застанал начело на компанията, е била предизвикателство за него.

„PPF е стабилна и готова да се насочи към нови бизнеси и предизвикателства“, посочва той.

„Изключително съм благодарен за възможността да оглавя PPF Group. В личен план считам това като потвърждение на моето приятелство, датиращо от много години, със семейството на Петр Келнер. Това приятелство винаги е играло важна роля в живота ми. В професионален план това е най-доброто, което всеки предприемач в Чешката република би могъл да пожелае. PPF е единственият и аз ще направя всичко възможно, за да продължа да укрепвам уникалната позиция на PPF", казва Шмейц.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!