Ирландия поиска либерализиране на закона за абортите, който е един от най-строгите в Европа. Това сочат резултатите от проведения референдум.

Според резултатите над две трети от ирландците са подкрепили отпадането на забраната за ранното прекратяване на бременността.

Ирландският премиер Лио Варадкар също приветства отмяната на забраната, която нарече "тиха революция."

"Виждаме кулминацията на една тиха революция, която се извършва в Ирландия през последните няколко десетилетия."

Варадкар изрази надежда, че новият закон за абортите, който трябва да бъде изработен, ще влезе в сила до края на годината.

Лидерът на главната опозиционна партия Микаел Мартин нарече изхода от референдума "зората на нова ера" и допълни, че сега жените ще получават по-добри грижи в ирландските болници.

Снимка: Reuters

Населението на страната беше попитано дали иска да отхвърли или да задържи част от конституцията, позната като „Осмата поправка”. Според този текст нероденото дете има същите права за живот като бременната жена.

Снимка: Reuters

До този момент законът в Ирландия беше толкова строг, че позволяваше прекратяване на бременност единствено ако животът на родилката е застрашен, но не и при случаи на изнасилване, кръвосмешение или тежки заболявания на плода.

Референдумът е резултат от дебат на тема аборт, който продължава в страната от десетилетия. Това е шестият вот по темата.