Ирина Бокова влиза в управата на руския холдинг "Фосагро". Това става ясно от официално съобщение на големия производител на изкуствени торове в Русия. Тази година Бокова напусна ЮНЕСКО след два мандата начело на организацията.

„Фосагро" е една от най-големите бизнес структури в Русия. Компанията е най-големият европейски производител на фосфатни торове.

Според "Комерсант", Бокова има "международна експертиза в областта на защитата на околната среда", а руснаците са финансирали програми на ЮНЕСКО през годините.

Това влиза в разрез с очакването, че Ирина Бокова ще продължи кариерата си в системата на ООН. "Има много каузи, за които човек може да се бори и аз ще продължа да го правя, защото смятам, че темата за културното наследство и културната дипломация, добива все по-голямо значение", заяви тя в „120 минути”.

Най-големият акционер във "Фосагро" е милиардерът Андрей Гуриев, който по данни на "Форбс" е на 26-то място по богатство в Русия. Вторият по големина акционер е Владимир Литвиненко, ректор на националния минно-геоложки университет. Литвиненко е сочен от наблюдатели като един от най-близките хора на президента на Русия Владимир Путин.