За много анализатори историите, които световните медии разказват тази седмица, и за Катар, и атентатите в Иран, започват след посещението на Доналд Тръмп в Саудитска арабия.

Преди дни в Техеран избухна бомба. Нещо, което не се е случвало от ревлюцията на Хомейни през 1979 г. – като изключим убийствата на иранските ядрени учени, за които Ислямската република обвини службите на чужда държава.

Терорът в парламента и мавзолея на Имам Хомейни крие много по-голям заряд от отзвука, който отекна в световните медии.

Първият терористичен акт на „Ислямска държава” в Иран отне живота на 17 души и остави над 50 ранени. В часовете след двете атаки революционната гвардия на страната обвини Саудитска арабия за кървавия акт.

Иранският дипломат, ръководещ мисията на Техеран у нас е далеч по-премерен в коментарите си. Н.пр. Хасан Дотаги отхвърля цитираната от световните медии позиция на революционната гвардия.

„Нямаше обвинения от страна на нашата революционна гвардия. „Даеш” вече поеха отговорност за атентатите. Ние мислим, че онези, които осигуряват финансова и военна подкрепа за терористите, те трябва да отговарят. В редиците на „Даеш” присъстват хора от над 100 различни националности. Те имат оръжия за около 30 милиарда долара. (…) Ние не можем да обвиним някого, но е сигурно, че „Даеш” има достатъчна финансова подкрепа, за да си осигурява толкова много оръжия”, обяснява той.

След терора в Техеран, външният министър на Иран Джавад Зариф нарече съболезнователното послание на Тръмп "противно".

Посланикът у нас пояснява: „Вижте каква позиция зае президентът Тръмп във връзка с атентатите в Техеран. Той каза, че Иран подкрепя тероризма и затова е станала жертва на тероризъм. Нито един професионален дипломат не би изразил подобна позиция. Вижте, можем да поставим този въпрос така: Америка също е била жертва на много терористични атаки като 11 септември, например. Дали, по тази логика, Америка е била държава, подкрепяща тероризма?”.

Дотаги сравнява недоверието между Тенеран и Вашингтон с „една много висока стена”. По думите му посещението на Тръмп е показало, „че се отваря нов фронт срещу Иран”.

През седмицата Саудитска Арабия, заедно с OAE, Бахрейн, Египет и Либия скъсаха дипломатически отношения с Катар. Емирството остана изолирано от съседите си, а Иран заедно с Турция подкрепи Доха.

„Ние не търсим изолация на нито една държава в региона. Ние дори не сме на мнението, че Саудитска Арабия трябва да е изолирана. Не искаме да прикрием ролята на Саудитска Арабия в региона. Вярно е, че имаме различия в мненията с тях, но сме убедени, че регионалните различия трябва да се решават с разговори и сътрудничество”.