Властите в Иран да задържали 16 души, обвинени в активни действия за дестабилизиране на националната валута, риала, в резултат на което последните дни в ислямската република избухнаха масови протести.

Арестуваните „са основни играчи в наскорошните трусове, възникнали на пазара за чужда валута” в Иран, се казва в официално комюнике на иранските съдебни власти, цитирано от Си Ен Ен.

Арестите идват само ден, след като полицейски подразделения за борба с безредиците се наложи да разпръснат демонстранти на големия пазар в Техеран и околните улици, които протестираха срещу управлението на президента Махмуд Ахмадинеджад и растящите цени на основните продукти в страната, предизвикано от международното ембарго, наложено над страната.

Полуофициалната информационна агенция „Мехр” твърди, че полицията е задържала „агитатори” и двама европейски туристи, които събирали информация за протестите в страната.

Тази седмица иранският риал се срина до историческо ниско ниво, в резултат на международните санкции наложени от САЩ и ЕС на Иран, заради отказа на Техеран да преговаря за ядрената си програма.