Иранската революционна гвардия отново е задържала плавателен съд в Персийския залив за предполагаема контрабанда на 250 000 литра дизелово гориво към Обединените арабски емирства, съобщава емиратския вестник „Дъ Нешънъл”, позовавайки се на ирански източници. 

„Той беше задържан близо до иранския остров Голям Тунб в Персийския залив. Екипажът беше предаден на законните власти в южната провинция Хормозган", заявоил местния командир на гвардията Али ОзмаеЙ, цитиран от местната агенция ИСНА. 

Задържаните моряци са 11, но не се уточняват националностите на членовете на екипажа. 

Операцията съвпадна с повишеното международно напрежение след нападение през уикенда срещу големи нефтени инсталации в Саудитска Арабия, която е определяна като дългогодишен враг на Техеран. 

Отговорността за атаката бе поета от подкрепяното от Техеран бунтовническо движение на хутите, но САЩ обвиниха самия Иран за стореното. Иран отрича обвинението. 

Иран, който има едни от най-ниските цени на горивата в света поради сериозните субсидии и падането на националната си валута, се бори с масова контрабанда на горива по суша в съседни страни и по море до арабските държави от Персийския залив. 

Това е втори подобен случай през последните седмици, след като Иран засили борбата си с контрабандата на гориво. По-рано този месец, на 7 септември, бреговата му охрана залови кораб за контрабанда на гориво в Персийския залив и задържаха 12 членове на екипажа му, които са филипинци, припомня турския канал „ТРТ Уърлд”.