Салман Рушди, който беше намушкан многократно по време на публична изява в щата Ню Йорк и неговите поддръжници са виновни за нападението, заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани, цитиран от „Гардиън“.

„Свободата на словото не оправдава обидите на Рушди по отношение на религията в творчеството му. Иран не разполага с друга информация за предполагаемия нападател на Рушди, освен тази, която се е появила в медиите“, добави той.

От години Рушди е подложен на смъртни заплахи заради романа си "Сатанински строфи" от 1988 г. По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини иранските държавни медии, че злорадстват за нападението, като нарече поведението им "подло", пише Би Би Си.

Иранските медии коментираха нападението срещу известния автор, определяйки го като "божествено възмездие".

Държавният ирански всекидневник Jaam-e Jam изтъкна новината, че Рушди може да загуби окото си след нападението, като заяви, че "окото на Сатаната е ослепено".

"Обиждайки свещените въпроси на исляма и пресичайки червените линии на повече от 1,5 милиарда мюсюлмани и всички последователи на божествените религии, Салман Рушди се изложи на гнева и яростта на хората", заяви още в съобщението си Насер Канаани.

В неделя синът на Рушди заяви, че авторът все още е в критично състояние: "въпреки че нараняванията, които променят живота му, са тежки, обичайното му борбено и предизвикателно чувство за хумор остава непокътнато", каза той.

Мъжът, обвинен за нападението, е 24-годишния Хади Матар. Той не се признава за виновен по обвиненията в опит за убийство и нападение.

Той е обвинен, че е излязъл на сцената и е нанесъл на Рушди най-малко 10 удара с нож в лицето, шията и корема.

След публикуването на "Сатанински строфи" през 1988 г. писателят е принуден да се укрива в продължение на близо 10 години. Много мюсюлмани реагираха гневно на него, като твърдяха, че изобразяването на пророка Мохамед е тежка обида за тяхната вяра.

Рушди получава смъртни заплахи, а тогавашният ирански лидер, Рухолах Хомейни указ, в който призовава за убийството на Рушди, като обявява награда от 3 млн. долара за главата на автора, пише Би Би Си.

Указът продължава да действа и до днес. Въпреки че иранското правителство се дистанцира от указа на Хомейни, през 2012 г. квазиофициална иранска религиозна фондация добави още 500 000 долара към наградата, допълва британската медия.