Иранският аналог на руския ракетно-зенитен комплекс С-300 ще бъде завършен през следващата година, заявява пред агенция „Интерфакс” заместник-ръководителят на отбранително-промишления комплекс на Иран контраадмирал Фархад Амири.

„С-300 е образец на съвременна технология, която Иран планираше да усвои от Русия, но не успя заради саботажа на САЩ”, заявява висшият ирански военен.

„Мога да кажа че процесът по създаването на иранския аналог на С-300 напредва, като вече приключиха изпитанията на системата”, разказва още Фархад Амири.

Русия замрази договора за доставка на зенитно-ракетните комплекси С-300 за Иран, след приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция 1929, която ограничи търговията с Техеран в областта на редица видове въоръжение, припомня „Интерфакс”.

С-300 е зенитно-ракетна система (ЗРС) със среден радиус на действие. Предназначена е за отбраната на крупни промишлени и административни обекти, военни бази и пунктове за управление.

При създаването си в края на 1970-те С-300 е първият многоканален зенитно-ракетен комплекс, способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно.