Иран разкритикува остро Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заради нейни твърдения за ядрената му дейност, броени часове преди възобновяването на преговорите помежду им за спорната ядрена програма на Ислямската република, пише Ройтерс, цитирайки документ, публикуван днес на сайта на МААЕ.

В "обяснителна бележка" от 20 страници, иранската мисия в МААЕ посочва много възражения към последния доклад на агенцията за ядрената програма на Техеран от миналия месец. "Претенциите и неоснователните твърдения за ядрената програма за мирни цели на Ислямска република Иран са непрофесионални, нечестни, незаконни и политизирани", става ясно от документа.

Критиката очевидно се отнася за безпокойствата на МААЕ, изразени в редица доклади, за възможни военни измерения на иранската ядрена програма.

Предстоящите утре преговори във Виена ще са първите след избирането на умерения центрист Хасан Рохани за президент на Иран. Рохани изрази намерение да уреди спора със Запада за иранската ядрена програма по дипломатически път.