Плаващият под корейски флаг танкер „Ханкук Чеми“ със 7200 тона химикали на борда е бил щурмуван от Иранската революционна гвардия в Персийския залив, предаде агенция „Йонхап“.

Танкерът е отплавал от Саудитска Арабия и се е придвижвал към ОАЕ.

Според иранската агенция „Фарс“ плавателният съд е бил спрян след няколко предупреждения, че нарушава „протоколите за екологична безопасност“.

След намесата на иранските сили корабът е променил курса си и е акостирал на пристанище в южната част на ислямската република. Според корейски източници екипажът се състои от граждани на Южна Корея, Индонезия, Виетнам и Мианмар, като всички те са били арестувани.

Компанията оператор на танкера отхвърли обвиненията в замърсяване на морските води. Властите в Сеул официално са поискали освобождаването на кораба и екипажа. Специален отряд за борба с пиратството е изпратен в региона.

В съобщението на „Фарс“ се отбелязва, че случаят ще бъде поет от иранското следствие. Инцидентът идва на фона на голямо напрежение между Техеран и Вашингтон. Говорителят на Пети американски флот, който действа в региона, посочи пред АП, че военните на САЩ са „запознати със случая и следят развитието на ситуацията“.

Сеул е в особено деликатна ситуация, тъй като Вашингтон е основен геополитически съюзник, а Техеран - ключов търговски партньор в Близкия Изток. Очакваше се и в близките дни корейски високопоставен представител да пристигне в Иран за преговори за евентуално размразяване на авоари на ислямската република.