Спад на цените на петрола и бурни празненства в Иран. Такъв беше резултатът от постигнатото снощи споразумение за иранската ядрена програма.

Израел очаквано възрази бурно. Окончателната сделка се очаква до 30 юни.

Голямата разлика от други подобни срещи е, че Иран се съгласи на конкретни отстъпки.

Техеран ще закрие всички свои тайни и явни центрове за обогатяване на Уран освен Натанц. Там ще има не 19 000, а 6 000 центрофуги за обогатяване на уран. Степента на обогатяване ще е 3,75 процента като за ядрена енергия, а не 20 процента като за ядрена бомба.

Ако Иран действително изпълни ангажиментите си Евросъюзът и Съединените щати ще вдигнат санкциите.

Петролът има потенциал да поевтинее и още, тъй като през последните години Ислямската република заради санкциите натрупа големи запаси от непродаден петрол.

За Запада сделката дава надежда, че поне през следващите 10 до 15 години Иран няма да разработва ядрено оръжие.

„Като президент и главнокомандващ нося отговорност за сигурността на американския народ и съм убеден, че това споразумение, ще направян нашата страна, съюзниците ни и света по-сигурно място”, заяви американският президент Барак Обама.

Песимисти твърдят, че до сделка може изобщо да не се стигне, а най-острите, като Израел са против всякакви споразумения.

„Единствената цел на иранската ядрена програма е създаване на ядрено оръжие. За съжаление споразумението от вчера дава международна легитимация на тези усилия”, посочи Марк Регев, говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Следващите 90 дни ще са решаващи за бъдещето не само на Иран, но и на световната икономика като цяло.

За съжаление, Иран е непредвидим играч на международната сцена и е сочена като страната подбудител на редица терористични организации, включително Хизбула, която знаете е сочина за организиратор и на атентата в Бургас.