След като международният натиск започна да се засилва в последните седмици, Иран изрази готовност да допусне инспектори от Международната агенция за атомна енергия до ядрения център Парчин, където, според западните държави, най-вероятно се провеждат ядрени опити с военен характер.

Миналият месец екип на Международната агенция за атомна енергия извърши инспекции в Иран, но не беше допуснат в Парчин. Властите аргументираха отказа си, като заявиха, че такова посещение не фигурира в програмата на екипа. Инспектори на МААЕ бяха в Парчин през 2005 г., но не бяха допуснати до мястото, където според организацията е била изградена камера за симулиране на експлозии.

"Това е военен обект и достъпът до него е процес, който отнема време, затова в него не може да има чести посещения. Ще позволим на МААЕ да го посети още веднъж", съобщи дипломатическата мисия на Иран във Виена.

Междувременно генералният секретар на агенцията изрази безпокойство от информациите, че на полигона в Парчин е забелязано активизиране на някои дейности, но не уточни какви са те. Според анализатори думите му потвърждават предположенията, че преди да бъдат допуснати международните наблюдатели в Парчин, иранците ще се опитат да приберат от базата всичко, което може да ги компрометира.