Трима антиправителствени протестиращи бяха застреляни и най-малко 58 бяха ранени в Багдад и Южен Ирак днес, съобщиха източници от иракските сили за сигурност, и също днес иракският премиер Адел Абдул Махди официално подаде оставка с писмо до парламента, предаде Асошиейтед прес.

Депутатите ще гласуват оставката на заседание на парламента утре.

Премиерът обяви тази седмица, че ще подаде оставка под натиска на масовите протести и след като върховният шиитски духовник аятолах Али Систани оттегли подкрепата си за правителството.

Снимка: Reuters

Официалният документ за оставката на премиера бе одобрен на извънредно заседание на правителството днес, както и оставката на началника на неговия кабинет.

В предварително записано телевизионно обръщение към иракчаните Махди заяви, че след като парламентът приеме оставката му, неговото правителство ще продължи да изпълнява функциите си като служебен кабинет, без право да прокарва нови закони и да взима важни решения, докато бъде сформирано ново правителство.

"Това е позитивно нещо – правителствата да подават оставка, то показва, че вече няма диктатура, така функционира властта в демократичните държави", заяви Махди, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че след като оставката мине в парламента, президентът Бархам Салих ще трябва да предложи нов премиер за одобрение от депутатите.

Популисткият духовник Моктада Садр, който подкрепяше протестите, заяви снощи, че протестите трябва да продължат, но без насилие, и че народът трябва да избере следващия премиер.

"Следващият премиер трябва да бъде избран с народен референдум измежду петима предложени кандидати", написа той в „Туитър”.

Очаква се да минат седмици на политически пазарлъци, преди да бъде избран наследник на Махди и да бъде сформирано ново правителство, подчертава Ройтерс.