Добивът на шистов газ по метода хидравлично разбиване (фракинг) не може съществено да намали зависимостта на Европейския съюз от вноса на синьо гориво. Това мнение излага еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в публикувано днес интервю в "БЦ ам Зонтаг".

„В границите на Европа аз оценявам потенциала по следния начин: в дългосрочна перспектива ние ще можем да осигурим по този способ около една десета част от нашите потребности – отбелязва еврокомисарят. Така ще успеем при съкращаване на добива на газ от нашите традиционни находища зависимостта от вноса в крайна сметка да не се увеличава”, добавя той.

Едновременно с това Йотингер призовава Германия да не се отказва напълно от технологията фракинг, към която федералната република се отнася много скептично. За официален Берлин шистовият газ е тема табу поне до 2021 г. заради силния обществен отпор срещу технологията за добиването му.

Тя създава риск от сериозно замърсяване на почвата и подпочвените води.

САЩ са сочени за пример за ефективно усвояване на шистовите залежи, но даже там има сериозни съмнения, че няма да бъдат достигнати обещаните добиви и в крайна сметка технологията ще се превърне в поредния инвестиционен балон.