Служители на Интерпол съвместно с властите в Германия, Ирландия и Нидерландия разкриха престъпна схема за почти 2,4 млн. евро, свързана с продажбата на маски за германските медици в разгара на пандемията от коронавируса, съобщи днес на сайта си пресслужбата на международната полицейска централа, цитирана от ТАСС.

В престъпната схема били използвани хакнати имейли, измами с предплата и пране на пари, се обяснява в съобщението.

По данни на Интерпол германските здравни органи през март, търсейки медицински маски, се свързали по електронната поща с компания в Испания, която твърдяла, че разполага с 10 млн. броя търсени медицински изделия. Компанията не могла да достави маски, но насочила германците към доставчик в Ирландия, който би могъл да изпълни поръчката.

С ирландската компания бил сключен договор за доставката на 1,5 млн. маски, които трябвало да бъдат доставени от Нидерландия с 52 камиона с полицейски ескорт.

Купувачите внесли предплата от 1,5 млн. евро, обаче в последния момент ирландската компания заявила, че не е получила плащането и казала, че трябва да се преведат още 880 хил. евро и на доставчика в Нидерландия, за да се осъществи сделката. Но и след това маските не били доставени в Германия.

При оперативното разследване нидерландските власти успели да проследят въпросните 880 000 евро, уж преведени на доставчика в Нидерландия. Голяма част от тези пари се оказали преведени в британска банка на сметка, свързана с Нигерия. Изяснило се, че мошениците създали копие от сайта на реално съществуваща в Нидерландия компания за целта на своята схема.

По делото са задържани двама заподозрени в Нидерландия, но вероятно злосторниците, замесени в това престъпление, са повече.

"Задържаните по делото изобщо не са свързани с производството на медицинско оборудване, те са просто опитни мошеници, открили възможност да спечелят от епидемията от коронавируса", отбеляза генералният секретар на интерпол Юрген Щок, цитиран от ТАСС.