Биометрични технологии като сканиране на пръстовите отпечатъци и ирисите на очите, ще бъдат използвани за „маркиране” на цялото 1,2-милиардно население на Индия, съобщава списание „Форбс”.

През следващите няколко години, всеки мъж, жена и дете в страната ще получи уникален идентификационен номер на име „Аадхаар”, чрез които ще бъде възможно моменталното идентифициране на даден човек според телесните му характеристики.

Номерът ще елиминира нуждата от паспорти, лични карти и шофьорски книжки, като предоставя също и система за лесен превод на пари.

Смята се, че това ще помогне най-много на бедните, които често се оказват неспособни да докажат самоличността си и да вземат предвидените за тях помощи.

Биометричната идентификация съществува от десетилетия, но досега не е била използвана в такъв мащаб, припомнят наблюдатели.

Най-голямото предизвикателство пред индийското правителство ще бъдат множеството неразвити райони в страна, където липсва интернет и електричество, правейки маркирането трудно.

Целта на програмата е да запише 600 милиона индийци за четири години. Идентификационни номера вече са издадени на над 200 милиона от началото й през септември 2010 г.

Въпреки това, съществуват съмнения, че програмата ще бъде използвана за шпионаж и рекет от корумпирани елементи на индийското правителство, коментира "Форбс".