Въздухът в Индия е един от най-опасните за дишане в света. Страната е догонила Китай по брой смъртни случаи, причинени от замърсяването, показва публикувано днес научно изследване, цитирано от Франс прес.

Всяка година в Индия 1,1 милиона души умират преждевременно заради мръсния въздух, което се равнява на броя на смъртните случаи в съседен Китай, се казва в доклад на два американски института за изследвания в областта на здравеопазването.

От 1990 до 2015 г. Индия е регистрирала близо 50-процентно увеличение на фините прахови частици във въздуха с големина 2,5 микрона или по-малко.

Тези частици, чиято големина е една тридесета от диаметъра на човешкия косъм, влизат в организма и се набиват в белите дробове. Те увеличават риска от болести на сърдечно-съдовата система и от рак на белия дроб, посочват в доклада институтът "Хелт ифектс" и Институтът за измервания и оценка на здравето.

Броят на свързаните с тези частици смъртни случаи в Индия се е увеличил от 737 400 през 1990 до 1,09 милиона през 2015 г.