Индия регистрира за трети пореден ден по-малък дневен ръст на заразените с COVID-19, но смъртните случаи за изминалото денонощие са надхвърлили 4000, с което общият брой на жертвите на коронавируса достигна 270 000, по данни на здравното министерство, предаде “Ройтерс”.

Смъртните случаи са се увеличили с 4077, а новозаразените  с 311 170 - най-малкият ръст за денонощие от три седмици насам. Общият брой на заразените е 24,68 милиона.

Третата вълна на разпространение на COVID-19 в Индия, започнала през февруари, постави болниците и медиците под огромен натиск. След наложени строги ограничителни мерки в най-силно засегнатите щати като Махаращра и Делхи новите случаи започнаха трайно да намаляват.

Вчера федералните здравни власти съобщиха, че тази седмица процентът на положителните тестове е спаднал до 19,8 спрямо 21,9 миналата седмица, пораждайки надежда, че дневният ръст на инфекциите е започнал да се стабилизира.

Индия е най-големият производител на ваксини в света и към днешна дата е ваксинирала напълно малко над 40,4 млн. души или едва 2,9% от своето население от 1,35 млрд. души по данни на правителствения портал „Co-WIN“.