Индия отчете нов тревожен рекорд при новозаразените. За последното денонощие те са над 400 000. За последствията от вируса - разказ от първо лице на наша сънародничка, която е преподавател там.

Тежка остава ситуацията с коронавируса в страната с население над един милиарда и 370 милиона души. Биляна Мюлер работи в Делхийския университет и вижда промяната с всяка изминала минута.

„Всички са в голям шок. Паниката е голяма, защото някак си изведнъж се случи или хората останаха с такова впечатление. Януари и февруари имахме чувството, че нещата са отшумели и кризата е преодоляна, а сега изведнъж от 15 април стана страшно“, разказва Биляна.

Крематориумите са препълнени, а болниците - изнемогват.

„Наистина е осезаемо и е навсякъде. Много е трудно. Хората се обаждат, потвърждава им се че има свободни легла. Но докато стигнат се оказва, че десетки души са се обадили и тези легла вече са заети“, допълва тя.

Предстои голяма ваксинационна кампания, която да обхване всички пълнолетни граждани в страната. Някои щати обаче предупреждават за остър недостиг на дози.

През това време международната подкрепа за Индия продължава - всеки ден от различни краища на света пристига медицинско оборудване.