Имигрантският квартал на Берлин „Нойкьолн“ се превърна в огнище на COVID-19.
Стотици домакинства са под карантина, а сред засегнатите са и наши сънародници. Това потвърдиха за bTV от посолството ни в германската столица. 

Снимка: btvnovinite.bg

Българите, които са дали положителен тест, са в добро състояние, засега нямат сериозни симптоми и нямат нужда от лекарска помощ. В инкубатор на заразата се превърнаха няколко жилищни сгради, в които живеят над 300 семейства от различни националности. Засега 57 са положителните проби. Очакват се резултатите на още над 250 теста.

Информацията за заразата тръгва от две различни училища, в които децата са с положителни тестове. Така започва разплитането на случая. Здравните власти  все още не могат да открият източника на заразата. Здравните власти в града обясниха, че е трябвало да решат дали да поставят под карантина жилищните сгради или училищата. 

Новината за блока, попаднал под карантина,  е стигнала и до българския магазин в квартала, където клиентка е разказала за случая.

Снимка: btvnovinite.bg


„Обяснението ѝ беше, че имало много полиция и всички преминаващи с коли, или пешеходци ги карали да минават на отсрещната страна. После е разбрала, че целия блок е под карантина“, каза Салим Черкез, собственик на български магазин.

Сега под карантина са 369 семейства. Точният брой на хората под карантина не е ясен, защото на една адресна регистрация се водят между 3 и 10 души. Сред тях, освен българи, има представители на арабската, турската и румънската общности. 

От днес в Германия влезе работи и приложение за проследяване на заразените с COVID-19 и техните контакти.