Имамът Абделбаки ес Сати, заподозрян, че е радикализирал терористите от Каталуния, е трябвало да бъде експулсиран, но през март 2015 г. съдия анулирал заповедта за това, съобщи испанското правосъдие.

Мотивът на съдията бил, че имамът не представлявал опасност.

Съдия от Кастельон, град в Източна Испания, в който Абделбаки Сати излежавал присъда от 4 години за трафик на наркотици, преценил, че мароканецът полага усилия за интеграция в испанското общество, се казва в изявление на съдебните власти.

Абделбаки ес Сати, който беше на 44 години, загина миналата сряда при взрив в къща в Алканар, където атентаторите приготвяли експлозиви. Той живееше в град Рипол в Северна Каталуния, откъдето са и голяма част от терористите, извършили нападенията в Барселона и Камбрилс.

Смята се, че имамът е радикализирал членовете на терористичната група, съставена основно от братя и от много млади хора.

Един от останалите живи членове на групата каза вчера в съд в Мадрид, че имамът искал да извърши самоубийствен атентат.

В Рипол хората го описват като човек, който говорел малко и не се отклонявал в проповедите си и от предписанията на Корана.

Абделбаки Сати на няколко пъти е ходил Белгия. Там той е бил за три месеца в началото на 2016 г.

Междувременно каталунските власти призоваха испанския кралски дворец да премахне от сайта си снимки с пострадали при атентатите деца.

Използвани са материали на БТА