Има нова надежда за коалиция в Германия и сформиране на правителство.

Социалдемократите са готови да преговарят с другите партии, за да се намери изход от политическата криза, заяви лидерът им Мартин Шулц след разговори с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

В Германия все още не е сформирано правителство след изборите в края на септември. След вота Шулц обяви, че партията му този път няма да участва в широка коалиция с християндемократите.

Създалата се политическа криза и опасността да се стигне до нови парламентарни избори принуди социалдемократите да разхлабят съпротивата си. След дискусии, продължили цяла нощ в централата на партията в Берлин, лидерът им направи изявление и обяви, че партията трябва да се държи отговорно и нови избори трябва да са последната опция.

Широка коалиция  обаче може да има само, ако членската партия на Германската социалдемократическа партия подкрепи това решение с мнозинство, уточни Шулц.

В началото на следващата седмица ще се състоят разговори между с Ангела Меркел, с Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз – сестринската партия на Християндемократическия съюз на канцлера, и с лидера на социалдемократите при президента Щайнмайер.