Световната тенденция на премахване на смъртното наказание продължи и през 2012 г., макар че в някои страни нарасна броят на екзекуциите. Това констатира международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл" в годишния си доклад за смъртното наказание, цитиран от БТА.

Най-малко 682 смъртни присъди са били изпълнени през 2012 г. в 21 страни, или с две повече в сравнение с 2011 година, сочи докладът. Броят на наложените смъртни наказания обаче бележи спад: 1722 в 58 страни през 2012 г., срещу 1923 в 63 страни през 2011 г.

В Ирак са били екзекутирани двойно повече осъдени на смърт миналата година (1291 в сравнение с предишната година, а Индия и Пакистан възобновиха екзекуциите след като ги бяха прекратили от години.

В Китай са били изпълнени най-много смъртни наказания от всички останали страни заедно, но поради секретността, в която се извършват екзекуциите, Амнести интернешънъл не може да посочи точен брой. Според правозащитни групи екзекуциите в Китай може би са хиляди.

Освен Китай, сред страните с най-голям брой изпълнение смъртни наказания се нареждат Иран, Ирак, Саудитска Арабия и САЩ, се посочва в доклада. В Европа и Централна Азия, Беларус е единствената страна, прилагаща смъртното наказание. Миналата година там са били екзекутирани трима осъдени на смърт.