Избраният за американски президент Доналд Тръмп се оказа в средата на нов голям скандал, след като в американски медии се появиха непотвърдени информации за това, че е поставен в зависимост от руските специални служби чрез компрометиращо видео и неговата кампания за Белия дом е протекла в тясна координация с Кремъл.

В сюжета косвено е намесена и България.

И милиардерът, и Москва отричат твърденията, съдържащи се в документите, за които се твърди, че са на американското разузнаване. Смята се, обаче, че представители на спецслужбите действително са провели разговори по темата и с настоящия, и с бъдещия президент.

Новината, която тръгна от Си Ен Ен, не е новина в пълния смисъл на думата. Сайтът „Мадър Джоунс” публикува още в края на октомври информация, че се разследва връзка между руските служби и Доналд Тръмп. Сега обаче електронното издание „Бъзфийд” публикува пълните 36 страници с отделни бележки, на които е била базирана по-старата публикация.

За голяма част от тях се твърди, че са събрани от бивш британски агент с изключително добри контакти в Кремъл.

Някои от твърденията са наистина впечатляващи. Според документите, поне от 5 години Русия подготвя Доналд Тръмп за американски президент, като му предоставя разузнавателна информация за действията на Демократическата партия, а в замяна екипът на милиардера подпомага Москва с данни за действията на руски олигарси на американска земя.

От написаното става ясно, че Кремъл е предлагал на Тръмп и апетитни инвестиционни възможности на имотния пазар в Русия, но той не се е съгласил. Милиардерът нямал против през цялата кампания да бъде обвързван с Русия, защото това отвличало вниманието от по-големи корупционни сделки с Китай и други развиващи се пазари.

Ако се вярва на документите, той е бил и в зависимост от руското разузнаване заради компрометиращо видео с участието на проститутки в московския хотел „Риц Карлтън” през 2013 г., което е в притежание на ФСБ. Като цяло, Москва е събирала очерняща информация и за него, и за Хилари Клинтън, но в медиите се е появило само „досието” на бившата първа дама.

По отношение на тази операция, която американските служби вече открито свързват с Русия, в бележките, приписвани на разузнаването, се посочва, че основен координатор е говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков и изтичането на имейли към „Уикилийкс” не е протекло толкова гладко. В един момент руското политическо ръководство е било разделено по въпроса дали трябва да продължава с директната си ангажираност в САЩ, като е имало сериозна вероятност и Песков, и външният министър Сергей Лавров да платят с постовете си за авантюрата.

До последно в ход са били и подготвителни действия за прикриване на цялата кампания в подкрепа на Тръмп. За целта част от хакерите, действали срещу Демократическата партия от Румъния и други страни от Източна Европа (официалната версия е, че имейлите на екипа на Клинтън са били откраднати от румънски хакер – б.р.) да се „покрият” временно в „убежище” в българския град Пловдив.

Дмитрий Песков нарече твърденията „фантастика”, а Доналд Тръмп ги определи като „лов на вещици”.

Той дори се разсърди на разузнавателните агенции за това, че са допуснали "фалшивите новини" за обвързаността му с Русия да видят бял свят:

По време на кампанията си, Тръмп не се притесняваше да коментира подобни непроверени публикации, насочени срещу опонентите му.

Потребители от форума 4chan, „люлка” на подкрепящото Тръмп американско алтернативно дясно дори заявиха, че документите са написани от тях и са успели да подлъжат журналисти и анализатори от разузнаването. Авторът на първият базиран на бележките текст от края на октомври също призна, че не е публикувал пълните данни заради невъзможността да провери достоверността им.

В същото време е факт, че през последната година интернет активността в подкрепа на милиардера е значителна, а произходът на средствата, с които тя се подкрепя – неясен.