Може ли да се говори за напредък в съдебната реформа в България и какви са очакванията към страната ни два месеца преди да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС?

Ден преди пристигането ѝ в София, Европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете г-жа Вера Йоурова даде интервю за кореспондента на bTV Десислава Минчева.

– Около средата на ноември ще излезе следващият доклад на Европейската комисия за механизма за сътрудничество и наблюдение за България.

– Да, през ноември ще публикуваме доклада, който ще покаже дали основните стъпки и задачите, които бяха поставени в доклада от януари тази година, се изпълняват от българска страна.

Не мога да разкрия в момента какво ще се съдържа в доклада през ноември. Ще има оценка, справедлива и безпристрастна, от страна на Комисията дали България е постигнала достатъчен прогрес. Предполагам, че ще има недовършени неща, както казах и преди, във връзка с прокуратурата, мисля, че бихме могли да сме готови да финализираме този механизъм за сътрудничество и наблюдение до края на мандата на Комисията, а именно до 2019-та година.

А и г-н Юнкер вече го посочи. Той спомена до края на мандата на Комисията, т.е. ще трябва да засилим работата заедно с българските партньори през идната година и през първата половина от 2019-та година.

В заглавието на този механизъм се съдържа думата „сътрудничество”. Разбира се, и наблюдение.

Как се развива България, борбата с корупцията? Има ли напредък в разследванията към лица, които заемат висши постове? Независима ли е съдебната система?

– Това не беше първата, а съм сигурна няма да бъде и последната ни среща с г-н Цацаров. Имахме много добър дебат през септември също така и относно детайли по действащата понастоящем система в България.

Много съм оптимистична относно продължителните усилия на българските власти да подобрят системата, да бъде по-силна и да се бори с корупцията и организираната престъпност. Но това, което вече казахме през януари, когато оценявахме системата в България, е, че има още място за подобрения, може да се направи още за борбата с организираната престъпност.

Г-н Цацаров ми обясни какво е заложено, какви са плановете за реформата. Според мен това е правилният път напред. Но искаме да видим, че борбата с корупцията и организираната престъпност е невъзвратима. Нещо, което ще донесе осезаеми резултати, което да убеди българския народ, че правосъдието работи в техен интерес.

Цялото интервю гледайте утре сутрин в предаването "Тази сутрин".