28-годишна жена от Ирландия е обвинена в „опит за самоубийство“ от съд в Дубай. Политици и активисти призовават за нейното освобождаване.

Тори Тоуи работи в Обединените арабски емирства като член на кабинния екипаж на авиокомпания. Жената живее в Дубай от 2023 г. Тя твърди, че е била нападната и е със сериозни наранявания след домашно насилие, пише Енекс. 

Тя обаче е отведена в полицейски участък, където ѝ е било съобщено, че е обвинена в опит за самоубийство и злоупотреба с алкохол. Властите в Ирландия заявиха, че паспортът на Тоуи е блокиран и тя не може да се върне в Ирландия, но се прави всичко възможно, за да се помогне на младата жена. 

Премиерът на Ирландия Саймън Харис каза, че е готов да се „намеси“ в случая. Той добави, че е запознат със случая, но отбеляза, че му е съобщено за тежкото ѝ положение от министъра на външните работи от Шин Фейн.

 

Министерството на външните работи на Ирландия заяви пред Sky News, че е „запознато със случая и оказва консулска помощ“.

„Тя е подложена на невероятен стрес. Тори е жена от Роскомън и иска да се върне у дома“, обясниха от министерството. 

Снимка: Enex

Младата ирландка се е преместила в Дубай през април 2023 г. и е живяла под наем заедно с майка си Каролин, която е пътувала, за да бъде с дъщеря си.

Главният изпълнителен директор на правозащитната група „Задържани в Дубай“ Рада Стърлинг заяви, че призовава властите в страната да оттеглят обвиненията, да премахнат забраната за пътуване и да позволят на Тоуи да се прибере с майка си.

Снимка: Enex

„Странно е, че ОАЕ полагат големи усилия в областта на връзките с обществеността, за да популяризират алкохола като законен в страната. В действителност хората все още редовно са обвинявани за консумация и притежание на алкохол. Преживяването на Тори не е нищо друго освен трагедия и честно казано, тя има късмет, че е жива“, казва още Стърлинг.

Тя обясни, че ирландският министър на правосъдието ѝ е казал, че е направил постъпки пред посланика на ОАЕ в Ирландия и пред министерството на външните работи.

Снимка: Enex

Стърлинг добави, че често дългите съдебни процеси в Дубай означават, че бъдещето на младата ирландка е неясно.

„Не знаем какво ще се случи в съда. Прокурорите ѝ казаха, че е обвинена. Тя няма правен представител. Това е много скъпо в Дубай и тя просто, честно казано, не може да си го позволи“, обясни още експертът.

Делото ще се разгледа в съда на 18 юли.

Неща, които не трябва да правите в Дубай през 2024 г.

Под целия блясък всъщност се крие един консервативен град, който се отнася много сериозно към своята религия и култура. Преди да тръгнете, разгледайте този списък с неща, които не трябва да правите в Дубай, съветват туристически сайтове.

Не използвайте лявата си ръка, за да поздравите някого

Когато сте в Дубай, трябва да сте внимателни при използването на ръцете си. Никога не трябва да използвате лявата си ръка, за да се храните, да поздравявате, да отваряте врати и да подавате нещо, особено хранителни продукти, на някого в Дубай. Причината е, че в страни като Дубай, Индия и др. лявата ръка се е използвала за почистване преди появата на тоалетната хартия, тоалетните и водата за промиване. Затова и днес тя се смята за нечиста. Въпреки това е нормално да пиете с лявата ръка.

Не проявявайте ласки към половинката си на обществени места

Има някои неща, които не можете да правите в Дубай, и ласките са едно от тях. Там държането за ръце, прегръщането и целуването на обществени места се смята за социално неприемливо и ако бъдете хванати да правите това, може да влезете в затвора. Много чужденци вече са понесли последствията. Не се присъединявайте към тях. Това се смята за едно от най-важните неща, които не трябва да правите в Дубай. Също така трябва да избягвате да пускате силна музика и да танцувате на обществени места. Това не се приема добре от местните жители. Трябва да внимавате за това, когато посещавате туристическите места в Дубай.

Не се обличайте неподходящо

Снимка: iStock

В Дубай от жените се очаква да се обличат скромно на обществени места, включително молове, пазари, плажове, театри, джамии и др. Така че, въпреки че Дубай е център на модното облекло, на обществени места не е позволено да носите къси, тесни и оскъдни дрехи, които показват много оголени места от тялото. Така че, когато опаковате багажа си, носете достатъчно свободни и скромни дрехи, които да покриват ръцете, краката и гърдите ви, за да не привличате нежелано внимание, да не бъдете глобени за носене на неприлично облекло на обществени места и за да се чувствате комфортно по време на пътуванията си из града.

Не използвайте неприлични думи на обществени места

Трябва да бъдете изключително внимателни с езика си в Дубай, особено когато сте на обществено място или разговаряте с местни хора. Контролирайте употребата на вулгарен език и запазете за себе си всички жаргони, ругатни и нецензурни думи по време на посещението си в Дубай. Също така се въздържайте да отправяте коментари, които могат да се сметнат за обидни по отношение на исляма или мюсюлманите. Това се счита за наказуемо нарушение в Дубай и може да ви вкара зад решетките.

Не правете снимки без разрешение

Снимка: istockphoto.com

Едно от многото важни неща, които не трябва да правите в Дубай, е да снимате хора без разрешение. Дубай е място с живописна красота и това може да ви изкуши да правите снимки, докато обикаляте града. Въпреки това трябва да сте изключително предпазливи, докато снимате в Дубай, защото скромността и безопасността са много важни за хората и не ви е позволено да снимате хора без съгласие, особено ако са жени и деца.

Не носете всичките си лекарства

Снимка: iStock

В ОАЕ има изключително строга политика за борба с наркотиците, което означава, че едно от нещата, които не трябва да се вземат в Дубай, са предписаните лекарства и незаконните наркотици. Дори лекарствата против тревожност не са позволени! Летищата винаги са нащрек и ако случайно нарушите правилото и ви хванат, може да ви грози до четири години затвор. Това не е приятна сцена по време на ваканция, затова проверете официалния уебсайт на ОАЕ, за да видите кои лекарства са разрешени и кои не можете да носите със себе си. А ако има лекарство, което трябва да вземете със себе си, не забравяйте да носите и рецептата му.

Вижте още какво не бива да правите: