Илиян Стефанов беше единственият нашенец, който се кандидатира на парламентарния вот във Великобритания. Заради двойното си българско и британско гражданство, той имаше възможност да се кандидатира. Защитавайки идеите на Либерал-демократичната партия, той завърши предпоследен в битката за избирателен район – Очил и Южен Пъртшир в Шотландия.

Както на много други места в региона, мандатът отиде при шотландските националисти. Ето и коментара на Стефанов за британския вот пред bTV.

Какъв е коментарът за вашето лично представяне на изборите?

- Българската помощ не беше достатъчна, за да спаси британските либерали от сериозно поражение миналата нощ. В моя избирaтелен район аз също не успях да стигна до парламента, но положителното е, че успях да победя кандидата на UKIP на Найджъл Фараж.

 

Очакван ли беше този резултат?

- Очаквахме да загубим значителен процент от нашите поддръжници, но не сме очаквали чак такъв процент. В момента, на практика, всички ръководители на партията (Либерал демократичната партия – б.а.) или не влизат в парламента, или подадоха оставка.

А ако говорим за вота като цяло, изненадахте ли се от победата на консерваторите?

- Изненада е, че консерваторите ще успеят да сформират самостоятелно правителство. Изненада е за всички. Очакваше се, че няма да им стигнат 20-30 места. Аз лично очаквах и предпочитах Найджъл Фараж да влезе в парламента, за да се дебатира позицията, която те имат. За съжаление той не успя да влезе. Партията му има само един депутат в момента, но не е от калибъра на Фараж. И в това отношение действително има изненада.

Какво ще се промени с тези избори?

- Хората е важно да имат предвид две неща. Дейвид Камерън обеща и ще има възможност да го направи - да организира референдум за излизане от Европейския съюз през 2017 г. Той ще е длъжен да го стори. Ако той се провеждаше днес, със сигурност Великобритания щеше да излезе, което не е в интерес на нито една държава в ЕС.

Второто нещо е, че Шотландската национална партия спечели 56 от 59 места в Шотландия. Ако догодина, на местните избори за единбургски парламент, те повторят този резултат, те ще опитат да проведат нов референдум за излизане от Великобритания. Така че резултатът от снощи води след себе си две много сериозни последици, които ще се случат до 2-3 години.