Икономиката на Газа е в по-лошо състояние от която и да е било друга държава в света, безработицата е изключително висока, икономиката рязко се свива, а дългосрочните перспективи са тревожни, съобщи днес Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Непрекъснатите конфликти, вътрешно разделение и ембарго, налагано от Израел и Египет, доведоха Газа на ръба на колапса, като 1,8-милионното население се сблъсква с бедност и лишения въпреки големите количества помощи, се посочва в доклада.

Блокади, война, лошо управление задушиха икономиката на Газа, а равнището на безработица е най-високото в света, се отбелязва още в доклада, който ще бъде представен в Брюксел на 27 май.

Износът на Газа на практика е изчезнал, а производственият сектор се е свил с около 60 процента. Икономиката не може да оцелее без да бъде свързана с останалия свят, се допълва още в документа.

В доклада се цитира следната стряскаща статистика, според която безработицата е на равнище 43 процента, а при младежите на възраст между 20 и 24 години е 68%. Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на Газа е само с няколко процентни пункта по-висок, отколкото преди 20 години. За същия период населението е нараснало с 230 процента.

Миналогодишната война между Израел и Хамас доведе до свиване на БВП с 15% за година, а реалният доход на главна от населението в Газа сега е 31 процента по-нисък, отколкото през 1994 година. Между 1994 година и 2012 година производственият сектор на Газа, който би трябвало да е двигателят на икономиката, се е свил с 60%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!