Терористичната организация „Ислямска държава“ (ИДИЛ) разпространи аудиозапис на своя лидер Абу Бакр ал Багдади, предаде Ройтерс.

Продължителността му е 46 минути. Не става ясно кога е бил направен записът, но в него се споменават севернокорейските заплахи срещу Япония и САЩ. По-голямата част от него обаче е посветена на посланията, съдържащи се в религиозните тестове. Лидерът на ИДИЛ призовава джихадистите да устояват пред техните врагове, предаде АФП.

„Лидерите на ИДИЛ и нейните войници си дадоха сметка, че за да спечелят божията милост и победата, те трябва да проявят търпение и да се съпротивляват на неверниците, независимо от техните съюзи“, казва Багдади.

Той отправя нападки към Америка, Русия и Иран, които заедно с техните съюзници на място водят отделни офанзиви срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Записът беше разпространен чрез новинарската организация „Ал Фуркан“, която е свързана с джихадистката група, в момент, в който нарастват спекулациите за съдбата на Багдади, след като ИДИЛ изгуби повечето от териториите си в Ирак и Сирия.

Последният аудиозапис на Багдади бе публикуван в началото на ноември 2016 г. – две седмици преди началото на битката за отвоюване на иракския град Мосул. В него той призова последователите си да се борят срещу неверниците и да пролеят реки от неверническа кръв, припомня Ройтерс.

Иракските сили, подкрепяни от САЩ, си върнаха Мосул, където преди три години Багдади обяви създаването на халифат на ИДИЛ. Според официални представители обаче залавянето на Багдади може да отнеме години. Смята се, че той се укрива някъде из хилядите квадратни километри пустиня между Мосул в Ирак и Ракка в Сирия.

По-рано тази година руското министерство на отбраната обяви, че може би е убило Багдади при въздушен удар, нанесен по място, на което се били събрали висши командири на ИДИЛ в покрайнините на Ракка. Вашингтон обаче посочи, че не може да потвърди информацията, а иракски официални представители посрещнаха руското изявление със скептицизъм.

Сега източник от разузнавателните служби на САЩ обяви, че извършват проверки на новия аудиозапис, но нямат основание да се съмняват в автентичността му, предаде АФП.

Използвани са материали на БТА