Терористичната групировка „Ислямска държава” може да губи територии в Сирия и Ирак, а неформалната й „столица” Ракка да е под обсада, но продължава да отправя заплахи към западните страни и Балканите.

Белгийски медии съобщават за закани по адрес на Белгия, САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Канада, Австралия и Италия, които са били разпространени през „обичайните канали” на джихадистите в социалните мрежи.

В призива терористите се обръщат към своите "братя" мюсюлмани да избягват обществените места като пазари, улици и паркинги, защото "бойци на халифата ще се взривявят там, ще прегазват хората и ще им режат гърлата".

Междувременно босненското издание на списанието на ИДИЛ – „Рим”, публикува заплахи насочени срещу християните на Балканите, както и срещу тези мюсюлмани, които не приемат действията на джихадистите.

„Скоро войните на Халифата ще ходят по улиците на Белград, Загреб, Сараево, Тирана, Прищина, Скопие и други градове, отсичайки главите и проливайки кръвта на неверниците”, пишат екстремистите, които не пропускат да напомнят за етническите кръвопролития в бивша Югославия през 90-те.

ИДИЛ е в сложно положение заради териториалните и финансовите загуби, които претърпя през последната година. Атаките във Великобритания, Германия и Франция обаче показаха, че в опасност за сигурността могат да се превърнат и обикновени хора може да нямат военна подготовка и пряка връзка с ислямистите, но са вдъхновени от тяхната идеология.