„Ислямска държава” се прицели и в Либия – джихадистите искат държавата да стане събирателен център за техните войски. Според групировката Триполи е вратата към богатите части на Северна Африка.

Новата стратегия на ИДИЛ е предислоциране на бойци и въоръжение от Сирия и Ирак към ключовите либийски градове.

Снимка: btvnovinite.bg

Бойците се придвижват по няколко маршрута през Средиземно море със самолет, ако имат и европейски гражданство, както и през Тунис.

Най-често това обаче става с кораби през Егейско море, обясняват от Центъра за близкоизточни изследвания.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на Пентагона „Ислямска държава” в Либия е удвоила броя на бойците си на 6 хил. през последните месеци.  

Експертът от Центъра за близкоизточни изследвания Славчо Велков коментира, че от достоверни източници знае, че почти всеки ден в Мисурата пристига по един средно голям кораб  с бойци на ИДИЛ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обикновено това са хора, които са напуснали Сирия и от турски пристанища се качват на кораби на частни турски компании пристигат там”, допълва той.

Мария Антонова дълги години е живяла в Либия. По нейна информация в момента в западната част на страната има около 200 българи.

„Някои чакат да си вземат парите,  защото банките имат лимити – примерно по 500 динара, което при сегашния курс на валутата е около 150 долара”, разказва тя. „Либия е изправена и пред голямо финансово предизвикателство. Това не е заради липса на авоари, но парите са замразени”, допълва Антонова.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея „Ислямска държава” няма да намери почва сред либийците.

„Имат каузи, които за наша радост не се покриват с либийския манталитет – те не са фундаменталисти”, смята Антонова.

Според експерти обаче съществува друга опасност. Ако новото правителството не бъде стабилизирано, размириците може отприщят нова мигрантска вълна.

„ИДИЛ е организацията, която контролира мигрантските вълни. Те взимат пари и такси за това нещо, и ползват един от хибридните способи на съвременната война”, подчертава Велков.  

Експертите са категорични , че в мигрантските потоци може да се включат членове на организацията, които да бъдат активирани с определена цел.

Снимка: btvnovinite.bg

За последната година „Ислямска държава” е изгубила около 40 % от териториите си. Въпреки това столицата ѝ в Ирак – Мосул все още е под контрола на Халифата.