Джихадистите от "Ислямска държава" са екзекутирали 150 цивилни в Западен Ирак, където ислямистката групировка води битка за град Ал Багдади, намиращ се недалеч от американска ВВС база, предаде ДПА.

Малала ал Убейди, председател на местния общински съвет, каза, че жертвите са били предимно членове да племето албу убейд, което се бие на страната на правителствените сили срещу ИД. Според него масовото убийство е било извършено вчера, след като джихадистите са заловили хората ден по-рано.

До момента няма коментар по случая от централното правителство в Багдад.

Главният иракски шиитски духовник Али ал Систани призова днес правителството да пробие блокадата на джихадистите около Ал Багдади и да предотврати трагедия сред местното население.

ИД контролира значителни територии в Западен и Северен Ирак. Иракските правителствени войски с подкрепата на кюрдските бойци и на въздушните атаки на предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция през последните месеци предприеха серия от успешни контраатаки с цел да изтласкат джихадистите от страната.

ДПА цитира свой източник в американските въоръжени сили, според когото през април или май ще започне операция по връщеното на град Мосул, който в момента се контролира от джихадистите.

Операцията ще стане възможна обаче само ако дотогава бъдат готови иракските и кюрдските бойци, които се обучават от американските инструктори в базата край Ал Багдади.